Представителен хор на пловдивските девойки

(1973 – 1993)  

Към карта на сайта 

Съдържание на страницата:

Хор на пловдивските девойки – дипляна
Хор на пловдивските девойки –  VII Републикански фестивал на любителското художествено творчество – 1987 г.

 

 

Хор на пловдивските девойки

 

Пролетният ден на 9 март 1973 г. събра бившите хористи на Представителния пионерски хор „Детска китка“ – Пловдив. Любовта към музиката, към песента и не на последно място, към дългогодишния диригент на хора Георги Самарджиев, спомогна тези момичета да  станат основоположници на нов хоров колектив. Така се роди Представителният хор на девойките при Дома на културата на транспортните работници.

Започна творческия си път един колектив, сплотен около вещото ръководство на Георги Самарджиев и на пианистката Христина Вълева. Самоотвержеността, упоритостта и младежкият устрем на всички момичета – ученички, студентки, инженерки, работнички, спомогнаха за успешните изяви на колектива. И признанието не закъсня.

 

 

1974 година е годината, в която Хорът на девойките завоюва първото си отличие – стана лауреат и носител на златен медал на IV републикански фестивал на художествената самодейност Пет години по-късно хорът стана лауреат и носител на златен медал и на V републикански фестивал на художествената самодейност. За високи творчески успехи през 1978 г. му бе присъдено званието “Представителен“.

Хорът е участвал в Международния хоров фестивал – Варна’78. В Международния хоров фестивал – Варна’79, където завоюва лауреатско звание и сребърен медал. В Панорамата на българското хорово изкуство – София.  Изнася традиционни годишни концерти.
Не са малко успехите на Представителният хор на девойките и на международната сцена: СССР (1975), ГДР (1976), Белгия (1978) и участие в Международния младежки хоров фестивал в гр. Неерплет – Белгия през 1980 година, където хорът на девойките се представи отлично и завоюва най-високата награда – „Награда с лаври“.

 

 

Ето какво споделят видни музиканти за Хора и неговите изпълнения:

 

С голямо вълнение слушах великолепния Хор на девойките от Пловдив. Високо оцених динамизма на техния ръководител Георги Самарджиев. Горещо го поздравявам за забележителната музикалност на неговия хор“.

 

Ван Зундер Ронат – композитор. Почетен директор на Кралската опера – Анверс – Белгия.

 

„Дисциплина, свежест на изпълнението, убеденост на възпроизведените мелодии – ето качествата на този блестящ хор“.

 

Вили Клейманс – музикален критик, Белгия.

 

„Ясните и чисти гласове на Пловдивския хор отекваха толкова великолепно и ни предаваха един полифоничен репертоар. Този ансамбъл с много авторитет и ентусиазъм е достоен за всяка похвала. Неговото чувство за стил, музикална и вокална гъвкавост му позволяват да се представи пред публиката с една наистина разнообразна програма“.

 

Себастиян Де Сюитър – Председател на обединението на белгийската музикална преса.

 

„Тази вечер вие пяхте изключително, вдъхновено, ангелски!“

 

Александър Текелиев – композитор, България.

 

„Изключително! Възхитително, пълнокръвно, истинско изкуство! Обаятелен хор с големи качества“.

 

Евгени Чешмеджиев – композитор, България.

 

„Чиста интонация, красиви гласове, богатство на тембри, широка динамична амплитуда, завидна техника, емоционален заряд, който като че ли извира, топлота – това са качествата на Хора на девойките от Пловдив, с които той въздейства силно на слушателите“.

 

Антонина Дюлгерова – диригент, България.

 

„Възхитих се от красивата вокализация, изящната темброва звучност и отличната спятост на Девическия хор от Пловдив, а също така и от очевидната богата музикалност на неговия диригент Георги Самарджиев. Цялостното изпълнение бе възхитително“.

Фаско Кроти – Италия

 

Текстът и снимките са от диплянка на ПРЕДСТАВИТЕЛНИЯ ХОР НА ПЛОВДИВСКИТЕ ДЕВОЙКИ. Не е посочена датата на отпечатването ѝ, но вероятно това е  непосредствено след 1980 година.

 

Shi Jian

Качено на сайта iztoknazapad.com на 18.01.2020

 

Хор на пловдивските девойки

VII Републикански фестивал на любителското
художествено творчество – 1987 г.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Диригент Цветана Василкова,
на рояла – Христина Вълева

Качено на сайта iztoknazapad.com на 01.03.2020

Към началото на страницата
Към карта на сайта